Penyembahan & Kehidupan Peribadi Pengikut Yesus

book-thumbnail

Kandungan

Bab 1: Kekudusan
Bab 2: Kasih dan Penyembahan
Bab 3: Doa dan Puasa
Bab 4: Pemberian

Pengenalan

Dalam Buku 4 ini, kita akan belajar bagaimana seharusnya para pengikut Yesus menyembah serta beribadat kepada Tuhan. Kita akan membaca (dan mengkaji) apa yang diberitahu oleh Alkitab bagaimana penyembahan kita terhadap-Nya akan mempengaruhi serta berkesan atas kehidupan peribadi, serta kewajipan etika kita terhadap Allah dan manusia.

Untuk menyembah Tuhan, semua orang percaya harus memahami siapa itu Allah. Maka Buku 4 ini memperkenalkan bahagian-bahagian berikut yang menjelaskan sifat utama tentang siapa itu Allah dan bagaimana kita mendekati Dia dalam:

• kesucian
• kasih
• doa
• puasa
• pemberian

Ketika kita bertumbuh dalam aspek-aspek tersebut, kita akan memahami tujuan serta sikap yang betul untuk mendekati Allah. Ia juga akan menjelaskan bagaimana dan bila amalan ibadat itu disempurnakan serta kesannya terhadap diri kita dan orang lain.

Apabila sampai ke penghujung Buku 4, seharusnya anda sudah mampu memahami serta mengalami bagaimana unsur-unsur kerohanian ini mengukuhkan hubungan anda dengan Tuhan lantas mengubah kehidupan anda sebagai orang yang percaya kepada Kristus. Dengan demikian, Buku 4 turut mempersiapkan anda membaca serta memahami buku-buku lain dalam Siri Pemuridan ini (Buku 5-10) yang memberi petunjuk bagaimana para pengikut Yesus sepatutnya berbaik-baik dengan umat/orang lain.

<< KEMBALI